ΚΕΦΙΜ-Liberty Forum

Τρίτη 3 Νοεμβρίου - Η Οικονομική Ελευθερία ως Ατομικό Δικαίωμα

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών - Μάρκος Δραγούμης σας καλεί στην συζήτηση που διοργανώνει την Τρίτη 3 Νοεμβρίου στο ΠΟΛΙΣ ART CAFE (αίθριο της Στοάς του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα) στις 7:00 μμ με θέμα: "Η Οικονομική Ελευθερία ως Ατομικό Δικαίωμα"

Διαβάστε Περισσότερα

Τα επιχειρήματα υπέρ της πλήρους κατάργησης των συνόρων

Κανένα συνεκτικό ηθικό σύστημα δεν θεωρεί ότι οι αλλοδαποί είναι λιγότερο άξιοι δικαιωμάτων απ’ ότι οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή.

Για να παραφράσουμε τον Ρουσώ, ο άνθρωπος γεννιέται ελεύθερος και παντού είναι φυλακισμένος. Συρματοπλέγματα, τείχη από μπετόν και οπλισμένοι φύλακες φυλακίζουν ανθρώπους μέσα στο έθνος-κράτος όπου έχουν γεννηθεί. Γιατί; Τα επιχειρήματα υπέρ των ανοιχτών συνόρων είναι οικονομικά και ηθικά. Οι άνθρωποι θα έπρεπε να είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν όπου θέλουν, χωρίς να φυλακίζονται μέσα στις αυθαίρετες γραμμές που αποκαλούνται σύνορα.

Δεν είναι όλες οι περιοχές του πλανήτη εξίσου κατάλληλες για μαζική οικονομική δραστηριότητα. Η γενναιοδωρία της φύσης είναι άνισα κατανεμημένη. Οι διακυμάνσεις του πλούτου και των εισοδημάτων που δημιουργούν οι διαφορές αυτές μεγεθύνονται από κυβερνήσεις που καταστέλλουν την επιχειρηματικότητα και προάγουν τη τις θρησκευτικές διαμάχες, τις διακρίσεις μεταξύ των φύλων και τη μισαλλοδοξία. Τα κλειστά σύνορα επιδεινώνουν τις αδικίες αυτές, παγιώνοντας την ανισότητα και καταδικάζοντας τα θύματά τους σε ισόβια φτώχια.

Η συντριπτική πλειονότητα των επίδοξων μεταναστών δεν επιθυμούν τίποτα περισσότερο απ’ το να καταφέρουν να ζήσουν καλύτερα, αυτοί και οι οικογένειές τους, μετακινούμενοι προς τις οικονομικές ευκαιρίες και συμμετέχοντας σε ειρηνικό, εθελοντικό εμπόριο. Όμως νομοθέτες και αρχηγοί κρατών γκρεμίζουν τα όνειρα αυτά με τη χρήση κρατικής βίας –βίαιο επαναπατρισμό, ακούσια κράτηση ή χειρότερα– ενώ ταυτόχρονα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους «κατατρεγμένους που λαχταρούν να αναπνεύσουν ελεύθερα».

Οι διαφορές στους μισθούς είναι ενδεικτικές των διακρίσεων που επιφέρουν τα σύνορα. Όταν μια εργαζόμενη μετακινηθεί από μια φτωχότερη σε μια πλουσιότερη χώρα, ο μισθός της μπορεί να διπλασιαστεί, να τριπλασιαστεί ή ακόμα και να δεκαπλασιαστεί. Αυτές οι ακραίες μισθολογικές διαφορές αντικατοπτρίζουν περιορισμούς που είναι εξίσου ασφυκτικοί με τους νόμους που διαχώριζαν τους λευκούς απ’ τους μαύρους στη Νότια Αφρική στο απόγειο του Απαρτχάιντ. Οι γεωγραφικές διαφορές στους μισθούς αποτελούν παράλληλα ένδειξη ευκαιριών –για την οικονομική ενίσχυση των μεταναστών, αλλά και για την αύξηση της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής. Στην αντίπερα όχθη των διακρίσεων εκτίνονται ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες. Έχει υπολογιστεί από οικονομολόγους ότι ένας κόσμος με ανοιχτά σύνορα θα οδηγούσε στο διπλασιασμό του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ακόμα και σχετικά μικρές αυξήσεις στις μεταναστευτικές ροές μπορούν να προσφέρουν τεράστια οφέλη. Υπολογίζεται ότι αν οι ανεπτυγμένες χώρες δέχονταν αρκετούς μετανάστες ώστε να αυξήσουν το εργατικό τους δυναμικό κατά μόλις ένα τοις εκατό, η επιπλέον οικονομική αξία που θα δημιουργηθεί θα έχει μεγαλύτερη αξία για τους μετανάστες απ’ ότι η συνολική εξωτερική βοήθεια παγκοσμίως. Η μετανάστευση είναι το σπουδαιότερο πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχιας που έχει επινοηθεί ποτέ.

Και ενώ τα οφέλη των διασυνοριακών μετακινήσεων είναι τεράστια για τους μετανάστες, είναι επίσης σημαντικά για όσους έχουν γεννηθεί στις χώρες υποδοχής. Η μετανάστευση απελευθερώνει οικονομικές δυνάμεις που αυξάνουν τους πραγματικούς μισθούς σε ολόκληρη την οικονομία. Οι νέοι μετανάστες διαθέτουν διαφορετικές δεξιότητες απ’ αυτές των γηγενών και οι διαφορές αυτές προσφέρουν και στις δύο ομάδες τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν κατά καλύτερο τρόπο τα ειδικά τους ταλέντα και να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Το αποτέλεσμα είναι η βελτίωση της ευημερίας τόσο των μεταναστών όσο και των γηγενών. Ο μετανάστης που κουρεύει το γκαζόν του πυρηνικού φυσικού συμβάλει έμμεσα στην ανακάλυψη των μυστικών του σύμπαντος.

Ποιο ηθικό σύστημα δικαιολογεί τη χρήση συρματοπλεγμάτων, τειχών και όπλων για να εμποδιστεί η μετακίνηση ανθρώπων προς μια ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή; Ποιο ηθικό σύστημα δικαιολογεί την χρήση εργαλείων αποκλεισμού για να μην επιτραπεί σε ανθρώπους να ασκήσουν το δικαίωμα να ψηφίσουν με τα πόδια τους;

Κανένα συμβατικό ηθικό πλαίσιο, είτε ωφελιμιστικό, φιλελεύθερο, υπέρ της ισότητας και της ισονομίας, Rawlsian, Χριστιανικό ή οποιοδήποτε άλλο ανεπτυγμένο σύστημα δεν αντιμετωπίζει τους ανθρώπους από ξένες χώρες ως έχοντες λιγότερα δικαιώματα άσκησης των δικαιωμάτων τους –ή ως εγγενώς διαθέτοντες χαμηλότερη ηθική αξία– από ανθρώπους που ήταν τυχεροί να έχουν γεννηθεί στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή. Ο εθνικισμός, βέβαια, υποβιβάζει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και την ηθική αξία των «άλλων», αλλά αυτή η τάση δεν είναι συμβατή με τις θεμελιώδεις ηθικές αξίες και πεποιθήσεις.

Η ελευθερία της μετακίνησης αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Συνεπώς, η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν είναι άξια του ονόματός της όταν διακηρύσσει το δικαίωμα αυτό μόνο «εντός των συνόρων του κάθε κράτους». Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν σταματάνε στα σύνορα. Σήμερα, αντιμετωπίζουμε ως παρίες τα κράτη που δεν επιτρέπουν στους πολίτες τους να φύγουν. Προσβλέπω στην ημέρα που θα αντιμετωπίζουμε ως παρίες τις κυβερνήσεις που δεν θα επιτρέπουν σε ανθρώπους να εισέλθουν.

Υπάρχει ελπίδα; Τα κλειστά σύνορα είναι μια από τις μεγαλύτερες ηθικές αποτυχίες, αλλά το άνοιγμα των συνόρων είναι η μεγαλύτερη οικονομική ευκαιρία. Οι πιο μεγαλειώδεις ηθικές επαναστάσεις της ιστορίας –η κατάργηση της δουλείας, η εξασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας, η αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών– οδήγησαν σε έναν κόσμο όπου σχεδόν όλοι ήταν σε καλύτερη θέση. Επίσης απέδειξαν ότι οι φόβοι που διαιώνιζαν τις αδικίες αυτές ήταν αβάσιμοι. Ομοίως, ένας πλανήτης που δεν σημαδεύεται από σιδηρά παραπετάσματα δεν είναι απλώς ένας κόσμος μεγαλύτερης ισότητας και δικαιοσύνης. Είναι ένας κόσμος που δεν φοβάται τον εαυτό του.


Το άρθρο αποτελεί μετάφραση του άρθρου του Alex Tabbarok στην The Atlantic και έχει βασιστεί στο βιβλίο How to Save Humanity το οποίο θα κυκλοφορήσει στο προσεχές μέλλον. Ο Alex Tabarrok είναι καθηγητής Οικονομικών στο George Mason University και κάτοχος της έδρας Bartley J. Madden για την Οικονομία στο Mercatus Center.

 

Τρίτη 6 Οκτωβρίου - Συζήτηση για την Οικονομική Αυτοτέλεια των Δήμων

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών - Μάρκος Δραγούμης σας καλεί στην συζήτηση που διοργανώνει την Τρίτη 6 Οκτωβρίου στο ΠΟΛΙΣ ART CAFE (αίθριο της Στοάς του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα) στις 19:30 με θέμα: Η Οικονομική Αυτοτέλεια των Δήμων.

Στο πάνελ συμμετέχουν:
Δημήτρης Σκούρας - Πρώην Δήμαρχος Ξυλοκάστρου
Μελίνα Δασκαλάκη - Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων
Μανώλης Γραφάκος -πρώην δήμαρχος Μελισσίων και νυν γενικός γραμματέας του Δήμου Μεταμόρφωσης

Συντονίζει ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος
Μετά τις αρχικές τοποθετήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Διαβάστε Περισσότερα

Το ΚΕΦΙΜ μέλος του ELF

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε πως το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών -«Μάρκος Δραγούμης» έγινε μέλος του European Liberal Forum του οργανισμού που φιλοξενεί φιλελεύθερους ομίλους και οργανισμούς από όλη την Ευρώπη. H ένταξη έγινε με την αποδοχή της αίτησης του ΚΕΦΙΜ στην Γενική Συνέλευση του ELF που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015.

Προσβλέπουμε σε μια γόνιμη συνεργασία για μια πιο ελεύθερη Ελλάδα σε μια πιο φιλελεύθερη Ευρώπη. 

► Παρασκευή 22 Μαΐου - Free Market Road Show

 

FREE MARKET ROAD SHOW @ Athens 

Friday 22 May - 17.00 - 20.30

Deidre Mc Closkey - Ben Powell - Miranda Xafa- John Charalambakis and many more!

The Cube 8 Klisovis- Near Kaniggos Square  

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το ΚΕΦΙΜ έχει τη χαρά να φιλοξενεί το Free Market Road Show στην Αθήνα.
Σας περιμένουμε όλους και όλες να έρθετε και να ακούσετε τη φωνή της Ελεύθερης Αγοράς.
Το φετεινό FMRS θα έχει θέμα : Πως να δημιουργήσουμε την Ανάπτυξη (/How to Create Growth) *

→ Λεπτομέρειες και χάρτης

► Τρίτη 19 Μαΐου - Έκτακτο Οικονομικό Συνέδριο για την Ελλάδα

Ο Νομπελίστας Tom J. Sargent και ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Νικόλας Οικονομίδης στην Αθήνα για το Έκτακτο Οικονομικό Συνέδριο για την Ελλάδα

Το Atlas Network σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργαζόμενους φορείς (Greek Liberal Monitor και Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών "Μάρκος Δραγούμης"), το Ινστιτούτο Cato, και το Ίδρυμα “Friedrich Naumann” για την Ελευθερία, διοργανώνουν στην Αθήνα ένα Έκτακτο Οικονομικό Συνέδριο για την Ελλάδα, με στόχο να παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό και σε όσους διαμορφώνουν την ελληνική πολιτική ένα σχέδιο διαφυγής από τον φαύλο κύκλο των οικονομικών κρίσεων μέσω απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία.

O ιστότοπος του Συνεδρίου με το πρόγραμμα και τους ομιλήτές είναι εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες:

  • Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Τηλέφωνο : +30 210 90 15 583

→ Περισσότερες λεπτομέρειες

Η Επανάσταση της Ελεύθερης Αγοράς- Νέο Βιβλίο στις 22 Απριλίου 2015

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης με μεγάλη χαρά και τιμή παρουσιάσε στις 22 Απριλίου  τη νέα του έκδοση, τη μετάφραση του best seller των Yaron Brook & Don Watkins : Free Market Revolution, στα Ελληνικά : H Επανάσταση της Ελεύθερης Αγοράς.

Το βιβλίο εντρυφεί στην Αμερική του σήμερα αλλά και του παρελθόντος και βρίσκει τις βασικές ηθικές παραμέτρους που οδήγησαν στην ευημερία της πιο επιτυχημένης οικονομίας στην ιστορία της Ανθρωπότηςας και τους τρόπους που αυτή έχει σήμερα ανακοπή.

Το βιβλίο αναφέρεται και στη μοναδική ματιά της Άυν Ραντ και στην αξία της έλλογης ιδιοτέλειας και στο ρόλο της στην ανάπτυξη και ολοκλήρωση του καθενός/καθεμιας από εμάς.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στο Free Thinking Zone στις 19.00 με τη συμμετοχή του Συγγραφέα Yaron Brook, τον Μεταφραστή Δημήτρη Μπότση, τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο, και τον Γιώργο Γρηγορόπουλο υπεύθυνο για την Ομάδα Αντικειμενισμού του ΚΕΦΙΜ.

Διαβάστε Περισσότερα

► Ασφαλιστικό, η επόμενη μέρα: από την αναδιανομή στην κεφαλαιοποίηση-Τρίτες με Κέφι(μ)- 5 Μαΐου -19.00

Στα πλαίσια του κύκλου συναντήσεων 'Τρίτες με Κέφι(μ)' ,  Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης διοργανώσε συζήτηση, την Τρίτη 5 Μαΐου, ώρα 19.00 στο Polis Art Cafe με θέμα:

"Ασφαλιστικό, η επόμενη μέρα: από την αναδιανομή στην κεφαλαιοποίηση"

Μίλησαν οι:

-Παναγιιώτης Ζαμπέλης - αναλογιστής
-Πλάτων Τήνιος - οικονομολόγος
-Νίκος Ρώμπαπας - επιχειρηματίας, υπεύθυνος για το Ασφαλιστικό, Φιλελεύθερη Συμμαχία.
-Νίκος Σκορίνης - υπεύθυνος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Συντόνισε ο Μανώλης Χατζημανώλης, οικονομολόγος

Διαβάστε Περισσότερα

3 Μαρτίου 2015- Εθνική αυτοδιάθεση vs Εδαφική Ακεραιότητα

Το ΚεΦιΜ - Liberty Forum στα πλαίσια του κύκλου συζητήσεων Τρίτες με Κέφι(μ) διοργάνωσε συζήτηση στο Πόλις Αρτ Καφέ (Αίθριο Στοας του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα) την Τρίτη 3 Μαρτίου στις 19.00 με θέμα: «Εθνική Αυτοδιάθεση vs Εδαφική Ακεραιότητα»

Περίπου ένα χρόνο μετά την εισβολή/απελευθέρωση της Κριμαίας από ρωσσικά στρατεύματα/από τον κριμαϊκό λαό και την συνακόλουθη προσάρτηση/ένωση της Αυτόνομης Δημοκρατίας από ένα επιθετικό γείτονα/με την μητέρα πατρίδα, η όλη συζήτηση παραμένει επίκαιρη. Υπό ποιες προϋποθέσεις νομιμοποιείται η αλλαγή συνόρων στον 21ο αιώνα; Είναι επιτρεπτή η χρήση βίας; Ποιος έχει το αξιολογικό προβάδισμα, η εθνική ακεραιότητα ή η εθνική αυτοδιάθεση; Ποια λειτουργία επιτελούν έννοιες όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κρατική κυριαρχία; Ποια είναι τα συμπεράσματα που μπορούμε να εξαγάγουμε για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η Θράκη και η Κύπρος;
Ποια είναι η συνεπής φιλελεύθερη άποψη πάνω στο θέμα;

Διαβάστε Περισσότερα

Ποιοί είμαστε

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚεΦιΜ) αποτελεί αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με σκοπό τη προβολή, διάδοση και ανάπτυξη των φιλελεύθερων ιδεών στη πολιτική ζωή της χώρας μας.

Περισσότερα...

Δανειστικό τμήμα

Το τμήμα Δανειστικής Βιβλιοθήκης λειτουργεί από το 2009 στα πλαίσια του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών και ως σκοπό έχει τη γνωριμία του ελληνικού αναγνωστικού κοινού με την πλούσια κλασσική και σύγχρονη φιλελεύθερη βιβλιοπαραγωγή.

Περισσότερα...