ΚΕΦΙΜ-Liberty Forum

Τρίτη 21 Οκτωβρίου: Παρουσίαση του βιβλίου: «Αντικαπιταλισμός»

Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου: «Αντικαπιταλισμός» του Λούντβιχ φον Μιζες (μετάφραση του βιβλίου 'Anticapitalist Mentality') που παρουσιάζει το Free Thinking Zone σε συνεργασία με το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών - Μάρκος Δραγούμης την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014 στις 19.00 στο Free Thinking Zone (Σκουφά 64 και Γριβαίων, Αθήνα). 

Στη συζήτηση που θα συνοδεύσει την παρουσίαση του βιβλίου συμμετέχουν:

  • Χρήστος Κωστής, εκπρόσωπος του ΚΕΦΙΜ
  • Γιώργος Σιβρίδης, αρχιτέκτονας, εκπρόσωπος του ομίλου Ανοιχτή Κοινωνία
  • William Greenall  Ειδικός στην Αυστριακή Οικονομική Σχολή (υπό επιβεβαίωση)

Διαβάστε Περισσότερα

 Εκτύπωση  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Ε.Σ.Ρ.: Προστασία του Πολίτη ή στυγνή Λογοκρισία;

Το ελληνικό Σύνταγμα κατοχυρώνει την ελευθερία της έκφρασης. Υπάρχουν όρια στην ελευθερία της έκφρασης; Πόσο απαραίτητος είναι τελικά ο μηχανισμός του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης;

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών - Μάρκος Δραγούμης, στα πλαίσια του κύκλου συζητήσεων «Τρίτες με Κέφι(μ)» διοργάνωσε με επιτυχία την συζήτηση την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014 στις 19.15 στο Gazarte (Βουτάδων 32-34, Γκάζι, πλησίον του σταθμού μετρό "Κεραμεικός") με θέμα «Ε.Σ.Ρ.: Προστασία του Πολίτη ή στυγνή λογοκρισία;».

Στη συζήτηση συμμετείχαν:

  • Αριστείδης Χατζής, πανεπιστημιακός
  • Βάσω Κιντή, πανεπιστημιακός
  • Θάνος Δημάδης, δημοσιογράφος
  • Πάρις Μέξης, σκηνοθέτης - σκηνογράφος

Τη συζήτηση συντόνισε ο Αθανάσιος Τσιούρας (νομικός).

Την συζήτηση ξεκίνησε ο πανεπιστημιακός κ. Αριστείδης Χατζής, ο οποίος ανέφερε ότι δέχεται την ύπαρξη κρατικού φορέα ρύθμισης της ραδιοτηλεόρασης όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα χρειάζεται σε δέκα χρόνια διότι τα δεδομένα αλλάζουν. Μίλησε για παρέμβαση του κράτους που απαγορεύει και περιορίζει σκηνές σεξ και αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανεπάρκειας. Τέλος, έκρινε τα άρθρα 14, 15 και 16 του Συντάγματος απαράδεκτα και πατερναλιστικά.

Από την πλευρά της, η πανεπιστημιακός κα Βάσω Κιντή, κοινοποίησε την εμπειρία της με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αφού στο παρελθόν είχε συντάξει κώδικα δεοντολογίας. Από αυτήν την εμπειρία, ανέφερε ότι προσπάθησαν να κρατήσουν ισορροπία μεταξύ πατερναλισμού και διασφάλιση ισότητας. Η ηθική στην Ελλάδα συνδέεται με τη θρησκεία όπου απαγορεύει και περιορίζει. Η κακή ποιότητα και διαχείριση των τηλεοπτικών προγραμμάτων από τα κανάλια ανάγκασε κατά κάποιο τρόπο να αποκτήσει χαρακτήρα αυστηρό και αμείλικτο. Έθεσε τον προβληματισμό ότι πολλά κανάλια προβάλλουν, ως είδηση, δραστηριότητες των ιδιοκτητών τους. Για την κα Κιντή, η ρύθμιση δεν σημαίνει κατ' ανάγκην περιορισμό.

Από την σκοπιά της δημοσιογραφίας, ο κ. Θάνος Δημάδης έκρινε σκόπιμο να υπάρχει πλαίσιο αυστηρών κανόνων. Χαρακτήρισε το τηλεοπτικό τοπίο ως άναρχο κι ότι χρειάζεται ρύθμιση αν και το ΕΣΡ αυτή τη στιγμή δεν έχει τη νομιμοποίηση που θα έπρεπε. Πρέπει να υπάρχει ένα όργανο αλλά θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του. Η τηλεόραση έχει πολλά ακραία παραδείγματα προπαγάνδας και τρομοκράτησης του κόσμου. Διαφωνεί με τη λογοκρισία αλλά και με την αχαλίνωτη συμπεριφορά. Τέλος, ανέφερε πως στην δημοσιογραφία όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους κι ότι πολλές φορές διακινούνται ειδήσεις από δημοσιογράφους που είναι σε "payroll".

Από τον ρόλο του σκηνοθέτη και σύμφωνα με την εμπειρία του στην τηλεόραση, ο κ. Πάρις Μέξης έκρινε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ως ένα "μπαμπούλα". Ο έλεγχος συχνά καταλήγει σε λογοκρισία και πως είναι απαραίτητη η ατομική ευθύνη. Το ΕΣΡ είναι θέμα προσώπων αλλά πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο. Μέχρι να μπορέσουμε να αυτορυθμιστούμε ως κοινωνία οφείλουμε να έχουμε κάποιο όργανο. Κατά τη γνώμη του κ. Μέξη, τα παιδιά πρέπει να τα βλέπουν όλα. Η ευθύνη πέφτει στις εξηγήσεις που δίνουν οι γονείς τους γι' αυτά.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με το κοινό να τοποθετείται και να θέτει τους προβληματισμούς του στους ομιλητές αλλά και προσωπικά βιώματα λογοκρισίας στην εργασία τους από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Η επόμενη εκδήλωση του «Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών - Μάρκος Δραγούμης» για το μήνα Νοέμβρη θα έχει ως θέμα την 25η επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου. Περισσότερες πληροφορίες για αυτή την εκδήλωση πολύ σύντομα.  

Σύντομα θα είναι διαθέσιμο το video της εκδήλωσης. 

Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα της εκδήλωσης στον παρακάτω σύνδεσμο.

Attachments:
Download this file (20141014_programme_for_web.pdf)Πρόγραμμα Εκδήλωσης[Πρόγραμμα Εκδήλωσης 14/10/2014]1390 kB

 Εκτύπωση  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

16 Σεπτεμβρίου 2014: Συζήτηση για τη θεωρία των δύο άκρων

 

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης, στα πλαίσια του κύκλου συζητήσεων «Τρίτες με Κέφι(μ)» διοργάνωσε με επιτυχία την συζήτηση την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014 στις 19.00 στο Polis Art Cafe (αίθριο της στοάς του βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5) με θέμα: «Η Θεωρία των Δύο Άκρων».

Διαβάστε Περισσότερα

 Εκτύπωση  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Φιλελευθερομαχία Ι : “Μονεταρισμός vs Αυστριακή Οικονομική Σχολή”

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) πραγματοποίησε με επιτυχία, την Τετάρτη 30/7, ώρα 19.00, μια συζήτηση και αντιπαράθεση απόψεων πάνω στο ζήτημα της οικονομικής θεωρίας. Ο μονεταρισμός και η αυστριακή σχολή είναι ίσως οι δύο δημοφιλέστερες σχολές σκέψεις στον φιλελεύθερο χώρο. Από την μία ο Milton Friedman και η μεγάλη επιρροή που άσκησε η σκέψη του στην οικονομική φιλελευθεροποίηση στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, και από την άλλη οι von Mises, Hayek, Rothbard και η αδιαμφισβήτητη επιρροή τους στη φιλελεύθερη θεωρία και σκέψη.

Διαβάστε Περισσότερα

 Εκτύπωση  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

26 Ιουνίου 2014-Εκδήλωση για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας

Στις 26 Ιουνίου στον Πολυχώρο Άγκυρα, Σόλωνος 124, στις 6 το απόγευμα (18.00) στην Αθήνα  γιορτάσαμε μαζί την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας την πρώτη μέρα που εργάζεστε για τον εαυτό σας και όχι για το Κράτος. Μετά τη δημοσίευση της σχετικής μελέτης  στον ιστότοπο του ΚΕΦΙΜ,

http://www.libertyforum.gr/activity/publishing/182--tax-freedom-day

Ο συντάκτης της μελέτης Αντώνης Μάριος Κουμπιάς παρουσιάζει στο κοινό την μελέτη.

Σχολίασαν οι καθηγητές πανεπιστημίου Αριστείδης Χατζής και Γιώργος Μπήτρος και ο Γιώργος Μπιλλίνης, Αρχιτέκτονας Επιχειρηματίας και σύμβουλος στη μελέτη. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε η μελέτη για την ΗΦΕ, μια έννοια σχετικά άγνωστη στο ελληνικό κοινό.

Μπορείτε να κατεβάσετε τη μελέτη από αυτό το σύνδεσμο:
http://www.libertyforum.gr/activity-gr/publishing-gr/182--tax-freedom-day

 Εκτύπωση  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

To ΚΕΦΙΜ για θέματα ΛΟΑΤI στις Βρυξέλλες

Ο Πρόεδρος του ΚΕΦΙΜ, Γρηγόρης Βαλλιανάτος επισκέφτηκε την Κολωνία και τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 23 Ιουνίου μέχρι την Τετάρτη 25 Ιουνίου για μια σειρά συναντήσεων με προσωπικότητες από την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα των ΛΟΑΤΙ μετά από πρόσκληση του Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία.

Διαβάστε Περισσότερα

 Εκτύπωση  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

6 Μαΐου- «Γράμματα από την Ευρώπη» και συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών σε συνεργασία με τους Students for Liberty - Greece διοργάνωσε εκδήλωσή για το μέλλον της Ευρώπης την Τρίτη, 6 Μαΐου 2014, στο Polis Art Cafe στις 6.30 το απόγευμα. Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Dr Hans Stein διευθυντής του ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία. Ο Νίκος Χαραλάμπους, μεταφραστής του βιβλίου του Sir Graham Watson «Γράμματα από την Ευρώπη» παρουσίασε το βιβλίο.

Διαβάστε Περισσότερα

 Εκτύπωση  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Ποιοί είμαστε

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚεΦιΜ) αποτελεί αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με σκοπό τη προβολή, διάδοση και ανάπτυξη των φιλελεύθερων ιδεών στη πολιτική ζωή της χώρας μας.

Περισσότερα...

Δανειστικό τμήμα

Το τμήμα Δανειστικής Βιβλιοθήκης λειτουργεί από το 2009 στα πλαίσια του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών και ως σκοπό έχει τη γνωριμία του ελληνικού αναγνωστικού κοινού με την πλούσια κλασσική και σύγχρονη φιλελεύθερη βιβλιοπαραγωγή.

Περισσότερα...